Grodzisk Mazowiecki ul. Okrężna 51 22 888 55 55
Zaznacz stronę

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

dieta_bezglutenowa_bread-1319583_640Dieta bezglutenowa bije rekordy popularności w zakresie nowoczesnych planów żywieniowych. Artykuły związane z tą tematyką pojawiają się jak „grzyby po deszczu”, zaś w sklepie możemy znaleźć coraz więcej produktów oznaczonych „gluten free”. Niezliczona ilość sprzecznych ze sobą informacji sprawia, że większość z nas tak naprawdę nie wie, czy dieta bezglutenowa jest zdrowa i fit czy też nie.
Po pierwsze: co to jest gluten?
Gluten to mieszanina białek roślinnych oraz innych substancji, występująca w wybranych ziarnach zbóż.
Po drugie: dieta bezglutenowa.
Jeżeli gluten jest naturalny, to dlaczego tak wiele osób na siłę z niego rezygnuje? Gluten jest niezdrowy wyłącznie w przypadku osób chorujących na tzn. celiakię (1 proc. Społeczeństwa). Jednostki te nie tolerują prolaminy, jednego z białek zawartego w zbożach. Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z planu żywieniowego wszystkich produktów zawierających ziarna bogate w gluten (żyto, pszenica, owies, orkisz, jęczmień) oraz wprowadzeniu doń wyłącznie bezglutenowe odpowiedniki – naturalne bądź produkowane sztucznie, na drodze technologicznej. Należy podkreślić tutaj, że wspomniane już „gluten free” dedykowane są wyłącznie dla osób chorych na celiakię.
Po trzecie: produkty bezglutenowe.
Produkty bezglutenowe tworzone sztucznie na bazie procesów oczyszczających są ubogie w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Naturalne zboża bezglutenowe (kukurydza, ryż, gryka, komosa ryżowa) są cennym źródłem witamin, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, białka oraz węglowodanów. Należy zaznaczyć, że produkty oznaczone „gluten free” posiadają znacznie większą zawartość węglowodanów oraz tłuszczy, aniżeli ich glutenowe odpowiedniki. Dodatkowo, zostały one pozbawione żelaza, witamin z grupy B, a także folianów.
Podsumowując: dieta bezglutenowa przeznaczona jest wyłącznie dla osób borykających się celiakią bądź innymi nietolerancjami glutenu, a także dla jednostek cierpiących na choroby o podłożu autoimmunologicznym np. chorobę Hashimoto.